19.4 C
Amsterdam

Turkije vraagt VAE om uitlevering AKP-kritische maffioso en YouTuber

Lees meer

Turkije heeft de Verenigde Arabische Emiraten formeel verzocht om de voortvluchtige maffialeider Sedat Peker te arresteren en terug te sturen naar Turkije.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt niet wat de juridische aanklachten zijn tegen Peker. De maffiabaas werd internationaal bekend vanwege een reeks YouTube-video’s waarin hij beweert dat Turkse ministers en andere hoge functionarissen van Erdogans partij AKP banden met de maffia hebben. De Turkse regering heeft alle beschuldigingen ontkend.

Peker is een bekende Turkse maffiabaas. Hij is in het verleden meerdere keren gevangengezet voor oplichting, moord en georganiseerde misdaad. Ook werd hij in 2013 tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld in het zogenoemde ‘Ergenekon’-proces: Peker en anderen zouden een coup tegen Erdogan voorbereiden. Hij en andere veroordeelden werden na enkele maanden vrijgelaten.

Begin 2020 ontvluchtte de maffiabaas Turkije om niet opnieuw in de gevangenis te belanden. In januari 2021 werd hij gearresteerd in Noord-Macedonië. Hij zou worden uitgeleverd aan Turkije, maar dat mislukte. Peker ontsnapte naar Marokko en verblijft nu in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten.

De video’s van Peker op Youtube zijn miljoenen keren bekeken. De Franse krant le Monde omschreef ze als ‘vermakelijker dan een televisieserie’ en ‘minder voorspelbaar dan een discussie op sociale netwerken’.

- Advertentie -