16.6 C
Amsterdam

Turkije: ‘VS en Rusland medeschuldig aan dood Turkse agenten’

Lees meer

De Verenigde Staten hebben een aanval vanuit Noord-Syrië tegen NAVO-partner Turkije veroordeeld. Zondag werden twee Turkse politieagenten gedood in een raketaanval in Noord-Syrië. Maar Turkije is niet onder de indruk en houdt de VS deels verantwoordelijk voor de aanval.

Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zitten de Koerdische YPG-strijdkrachten achter beide aanvallen. President Erdogan noemt de aanval ‘de druppel’ en heeft het bevel gegeven voor een nieuwe operatie in Syrië tegen de YPG.

Turkije beschouwt de YPG als een vertakking van de Koerdische PKK en daarmee als ‘terreurorganisatie’. De VS en de EU hebben de PKK ook op een lijst van terreurorganisaties staan, maar de YPG, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd tegen IS, niet.

De alliantie tussen de VS en de Koerdische YPG is een doorn in het oog van Turkije. Turkse pro-regeringsmedia hebben de veroordeling en condoleances van de VS dan ook met hoon ontvangen.

De aanval vond echter niet plaats uit YPG-gebied dat door de VS wordt gesteund – Noord-Oost Syrië, maar vanuit het gebied waar Rusland het luchtruim controleert: Noord-West Syrië.

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu houdt zowel de VS als Rusland ‘deels verantwoordelijk’ voor de dood van de Turkse agenten, zegt hij vandaag.

Hij voegt toe dat beide landen zich niet houden aan de afspraak de YPG weg te houden van de grens met Turkije. En de VS neemt hij het in het bijzonder kwalijk dat het nog altijd wapens levert aan de YPG.

- Advertentie -