14.4 C
Amsterdam

Turkije: we kunnen Russische schepen niet weren uit de Bosporus

Lees meer

Turkije kan Russische schepen de toegang tot de Bosporus niet ontzeggen. Dat zegt Turkije zelf, meldt het ANP. De Bosporus is de zeestraat bij Istanbul die de de Middellandse Zee verbindt met de Zwarte Zee, waar ook Oekraïne aan ligt.

Oekraïne had Turkije gevraagd om Russische marineschepen toegang te weigeren. Dan kunnen die in ieder geval niet meedoen aan de invasie van Oekraïne. In een internationaal verdrag uit 1936 is vastgelegd dat Turkije het recht heeft om dit te doen.

Maar die regel geldt nu niet, zegt de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu. Volgens hem kan Turkije ze alleen tegenhouden als ze de andere kant op varen – dus van de Zwarte Zee naar de Middellandse Zee.

Als NAVO-lid steunt Turkije Oekraïne, waar het ook drones aan verkoopt. Tevens kijkt Turkije met een scherp oog naar de Krim. Daar wonen islamitische Tataren, die etnisch verwant zijn aan de Turken en een Turkse taal spreken. Wel probeert Ankara zo goed als mogelijk de banden met Rusland te behouden.

Erdogan uitte vandaag scherpe kritiek op de Europese Unie en de NAVO. Die geven Oekraïne veel advies en veroordelen Rusland, maar doen verder niet zoveel, vindt hij. Vandaag praten Turkije en de andere NAVO-landen over de situatie in Oekraïne.

- Advertentie -