14.4 C
Amsterdam

Turkije ‘werkt aan ontmoeting Poetin en Zelensky’

Lees meer

Turkije probeert een ontmoeting te regelen tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat meldt de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu (foto) tegen CNN Türk.

De oorlog in Oekraïne is meer dan zes maanden aan de gang, met nog weinig vooruitzicht op een wapenstilstand. Rusland lijft nu het oostelijke en zuidelijke deel van Oekraïne in via referenda en dreigt met kernwapens als Oekraïne met hulp van het Westen terugslaat.

Ankara onderhoudt graag contact met Kiev én Moskou. Turkije heeft de Russische invasie veroordeeld en steunt Oekraïne met drones, maar doet niet mee met de westerse sancties. Wel zegt het de uitslag van de Russische referenda in Oekraïne niet te accepteren.

Deze zomer bemiddelde Turkije al bij de graandeal tussen Rusland en Oekraïne. De deal was nodig om de export van graan uit geblokkeerde Oekraïense havens door te voeren, die sinds het begin van de oorlog geblokkeerd waren. De deal zorgde ervoor dat de angst voor een wereldwijde voedselcrisis afnam.

- Advertentie -