14.4 C
Amsterdam

Turkije wil Afghaanse vluchtelingenstroom halt toeroepen

Lees meer

De razendsnelle opmars van de Taliban in Afghanistan, die gisteren hoofdstad Kabul veroverden, heeft geleid tot een grote stroom van vluchtelingen richting Turkije. Maar Turkije zit er niet op te wachten.

Volgens the Economist staken al vóór de machtsovername elke dag ongeveer duizend Afghanen via Iran de Turkse grens over, en telde Turkije al tweehonderd tot- zeshonderdduizend Afghaanse vluchtelingen. Turkije zet alles op alles om, net als in het geval van Syrische vluchtelingen, niet miljoenen mensen op te hoeven vangen.

‘We moeten onze samenwerking met Pakistan vergroten om dit te voorkomen’, benadrukte de Turkse president Erdogan gisteren. Pakistan, een invloedrijk buurland van Afghanistan, heeft volgens hem ‘de essentiële plicht om vrede en stabiliteit te brengen in Afghanistan’.

Ook meldt de Turkse defensieminister Hulusi Akar dat Turkije bijna klaar is met het bouwen van een honderdvijftig kilometer lange muur aan de grens met Iran, om zo de Afghaanse vluchtelingen te kunnen tegenhouden. Turkije heeft daarnaast gewerkt aan ‘additionele versterkingen’ van de grenswacht nabij Iran, zegt Akar.

Zaterdag werd bekend dat Turkije dit jaar vijftigduizend illegale migranten uit het land heeft gezet. Onder deze groep bevonden zich zo’n 13.000 Afghanen.

Ondertussen vindt de CHP, de grootste oppositiepartij in Turkije, dat Turkije nu al haar troepen uit Afghanistan moet terugtrekken. CHP-leider Kemal Kilicdaroglu wil niet dat Turkse militairen hun levens nog langer in de waagschaal stellen, terwijl anderen vluchten zonder achterom te kijken. Ook spreekt Kilicdaroglu de vrees uit dat Europa over de Afghanen opnieuw een vluchtelingendeal met Erdogan zal maken en daarom zou bidden dat Erdogan de volgende verkiezingen zal winnen.

- Advertentie -