18.8 C
Amsterdam

‘Turkije wil Koerden in Syrië aanvallen, maar durft het niet’

Lees meer

Er zijn berichten over grote Turkse troepenconcentraties aan de grens met Syrië. Volgens de Turkse journalist Ergun Babahan ligt een Turkse aanval op de Rojava, de door Koerden gedomineerde autonome regio in Noord-Syrië, mogelijk in het verschiet. Dit schrijft hij op de onafhankelijke nieuwssite Ahval News.

Een recentelijke Turkse aanschaf van Russische raketten heeft tot problemen met NAVO-bondgenoot Amerika geleid. Woensdag besloten de Verenigde Staten Turkije uit het gezamenlijke straaljagerprogramma te zetten. Amerika is niet blij dat Erdogan het goed kan vinden met de Russische president Poetin. Een invasie van Noord-Syrië zal echter tot nog meer verwijdering tussen de NAVO-bondgenoten leiden, zegt Babahan.

Turkije beschouwt de Koerdische YPG-milities die de Rojava besturen als terroristen, die heulen met de PKK. Erdogan heeft ook meerdere malen aangeven dat hij in Noord-Syrië een bufferzone wil creëren, om zo de Turkse grens beter te beschermen. De troepenopbouw aan de Syrische grens duidt er volgens Babahan op dat het Turkse leger een operatie aan het voorbereiden is.

Oorlog met de YPG brengt de Verenigde Staten in een lastig parket, omdat de YPG en de Amerikanen bondgenoten zijn en hebben samengewerkt om IS te verslaan.

De Koerdische YPG-strijders hebben de Amerikanen gewaarschuwd dat als er een Turkse aanval komt ze Deir al-Zor en Raqqa moeten verlaten, twee Syrische steden die ze hebben veroverd op IS. Dit zou betekenen dat IS de kans krijgt om zich te hergroeperen, iets dat Amerika ten koste van alles wil voorkomen.

De Verenigde Staten zullen hierom druk op Erdogan uitoefenen om zijn leger aan de Turkse kant van de grens te houden, denkt Babahan. Ook verwacht hij dat Turkije daarom toch af zal zien van een daadwerkelijke aanval, hoewel het Turkse leger druk op de Koerden in de Rojava zal blijven uitoefenen.

- Advertentie -