18.8 C
Amsterdam

Turkije wil meer uitleveringen zien van Zweden

Lees meer

Turkije wil dat Zweden meer concessies doet aan Turkije om toe te mogen treden tot de NAVO. Ook nadat Zweden onlangs de Koerdische Mahmut Tat heeft uitgeleverd vanwege vermeende banden met de PKK.

De uitlevering van Tat is volgens de Turkse justitieminister Bekir Bozdag een ‘goede start’, maar nog niet genoeg voor Zweeds NAVO-lidmaatschap. Het parlement van Turkije, dat als NAVO-lid vetorecht heeft, moet lidmaatschap nog altijd goedkeuren, maar wil eerst meer concessies van de Zweden.

‘We hopen dat nieuwe uitleveringen zullen volgen, dat zou hun oprechtheid en goede wil tonen’, aldus Bozdag.

Tat had in 2015 asiel aangevraagd, nadat hij in Turkije tot een gevangenisstraf van zes jaar en 10 maanden was veroordeeld voor banden met de Koerdische militante beweging PKK, die door Turkije, maar ook de EU en de NAVO als ‘terreurorganisatie’ wordt beschouwd.

Maar Bozdag wil meer zien: ‘In lijn met het trilaterale memorandum met Zweden en Finland, moeten ze ook alle wapenembargo’s tegen Turkije opheffen, hun anti-terrorisme wetgeving veranderen, en alle terroristen uitleveren die Turkije uitgeleverd wil zien, aldus Bozdag.

Daarmee doelt Bozdag ook op mensen die worden geassocieerd met de Gülenbeweging, waaronder journalist Bülent Kenes. Hij wordt door Turkije medeverantwoordelijk gehouden voor de couppoging en als ‘terrorist’ beschouwd. Erdogan heeft expliciet om zijn uitlevering gevraagd.

Zweden en Finland willen sinds de Russische invasie in Oekraïne bij de NAVO, maar lopen tegen Turkse bezwaren aan. Turkije zegt dat de twee landen PKK-militanten en andere groepen onderdak verleent.

- Advertentie -