14.3 C
Amsterdam

Turkije wil ‘spookstad’ Noord-Cyprus heropenen: Cyprus en Grieken boos

Lees meer

Noord-Cyprus, daarbij gesteund door Turkije, wil de ‘spookstad’ Varosha gedeeltelijk heropenen. Dit bericht de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Varosha, een wijk van de stad Famagusta, werd in 1974 een ‘spookstad’, toen de Turken Cyprus binnenvielen en het noorden van dit eiland veroverden. De autoriteiten van Noord-Cyprus besloten in november 2020, met Turkse steun, het strand van Varosha te openen voor dagbezoeken (foto).

Noord-Cyprus kondigt nu aan dat een deel van Varosha zal worden heropent, waarbij mensen de mogelijkheid krijgen om hun eigendommen terug te vorderen die ze in 1974 zijn kwijtgeraakt.

‘Er zal een nieuw tijdperk beginnen in Maras waar iedereen van zal profiteren’, zei de Turkse president Erdogan, die dinsdag een bezoek bracht aan het afgescheiden Noord-Cyprus. Maras is de Turkse naam voor Varosha.

‘We hebben niet nog eens vijftig jaar te verliezen’, zei Erdogan tegen een menigte tijdens een parade ter gelegenheid van de 47e verjaardag van Turkse invasie van 1974, die ertoe leidde dat het eiland Cyprus in tweeën werd verdeeld: de Turkse republiek Noord-Cyprus en de Griekse republiek Cyprus in het zuiden.

Cyprus ziet de stap van Noord-Cyprus als schending van de wapenstilstand van 1974. De Grieks-Cypriotische president Nicos Anastasiades noemt de stap, die de facto op annexatie zou neerkomen, ‘onaanvaardbaar’. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de stap ‘in te sterkste bewoordingen’ te veroordelen.

Ook de Verenigde Staten zijn kritisch. Buitenlandminister Antony Blinken zegt een resolutie van de VN-Veiligheidsraad schendt, waarin ‘expliciet wordt opgeroepen tot het bestuur van Varosha door de Verenigde Naties’.

- Advertentie -