14.1 C
Amsterdam

‘Turkije wil Syrische milities inzetten in Afghanistan’

Lees meer

Turkije is naar verluidt van plan Syrische huurlingen te rekruteren, die de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul straks moeten gaan beveiligen.

Leden van de Turkse inlichtingendienst ontmoetten op 24 juni vertegenwoordigers van rebellengroeperingen in Syrië om de rekrutering van tweeduizend strijders te bespreken. Dat meldt de Turkse columnist Fehim Tastekin op de website al-Monitor, zich baserend op Syrisch-Koerdische media.

Het zou onder meer gaan om de Hamza-divisie uit het zogeheten ‘Nationale Syrische Leger’. Vorig jaar werd bekend dat de Hamza-divisie vrouwen naakt vasthield in gevangenissen en hen misbruikte. De divisie bestaat voornamelijk uit Arabieren en Turkmenen. Het is een flexibele proxy-eenheid voor de Turkse president Erdogan, die de strijders ook heeft ingezet in de Libische burgeroorlog.

Syrische huurlingen zijn al eerder door Turkije ingezet in oorlogen in Syrië en Nagorno-Karabach.

Turkije en de Verenigde Staten onderhandelen nu over een voorstel van Turkije om de internationale luchthaven van Kabul te beheren en te beveiligen. Het vliegveld wordt beschouwd als een cruciale toegangspoort voor de internationale gemeenschap, die een diplomatieke aanwezigheid in Afghanistan wil handhaven na het aanstaande vertrek van de Westerse strijdkrachten.

Omdat het Afghaanse regime niet meer kan rekenen op de steun van de Westerse troepen, dreigt het in te storten waardoor de Taliban het straks kunnen overnemen. Daardoor vluchten nu al dagelijks duizenden Afghanen Turkije binnen via de oostgrenzen, terwijl tienduizenden een manier zoeken om te ontsnappen aan de toenemende greep van de Taliban op Afghanistan.

- Advertentie -