13.8 C
Amsterdam

‘Turkije zet ex-strijders Al Qaida en IS in als huurlingen in Libië’

Lees meer

Turkije stuurt Syrische militanten, die gelieerd zijn aan Al Qaida en IS, naar Libië om te vechten tegen de troepen van krijgsheer Khalifa Haftar. Dit vertellen twee Libische militieleiders een en Syrische oorlogsmonitor aan het internationale persbureau Associated Press.

In Libië strijdt de regering in Tripoli tegen de troepen van veldmaarschalk Haftar en de Libische tegenregering in het oosten van het land. Haftar wordt onder andere gesteund door Egypte en Rusland, de Libische regering krijgt steun van Turkije en Qatar.

Inmiddels heeft Turkije volgens Associated Press meer dan vierduizend buitenlandse strijders overgevlogen naar Tripoli om te vechten tegen de troepen van Haftar. Onder deze niet-reguliere Turkse troepen zouden zich ook strijders bevinden die in het verleden voor Al Qaida en IS hebben gevochten en wreedheden hebben begaan tegen Syrische en Koerdische burgers.

Volgens Associated Press zijn de meningen over de Syrische extremisten verdeeld. Sommige officieren van de regeringstroepen menen dat iedereen welkom is, omdat er een oorlog gewonnen moet worden. Andere commandanten maken zich echter zorgen, omdat het meevechten van extremistische strijders slecht is voor het imago van de regering in Tripoli.

De Verenigde Naties, die de regering in Tripoli erkennen als de rechtmatige heerser in Libië, hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

- Advertentie -