19.2 C
Amsterdam

Turkije zet Griekse journalist het land uit

Lees meer

Turkije heeft de Griekse journalist Evangelos Areteos het land uitgezet om ‘redenen van openbare orde’. Dit meldt Areteos op social media.

De Turkse autoriteiten hielden Areteos vorige week donderdag een paar uur vast, nadat hij vanuit Brussel per vliegtuig in Istanbul aankwam. Hij werd ondervraagd over bezoeken aan het overwegend Koerdische Noord-Syrië en Turkije, zegt Areteos. Ze gaven de journalist te verstaan dat hij niet langer welkom is in Turkije en zetten hem op het vliegtuig terug naar Brussel.

Areteos schrijft voor het Griekse dagblad Real en is auteur van twee boeken over de Turkse politiek. Hij werkt al 23 jaar in Turkije en heeft een accreditatie als buitenlandcorrespondent.

De directe aanleiding voor zijn uitwijzing zou materiaal zijn dat op zijn telefoon werd aangetroffen in het vliegveld in Istanbul: foto’s, contacten en berichten van Koerden in Syrië. ‘Zoals elke journalist die verslaggeeft, ontvang ik in dat kader nieuws en foto’s’, schrijft Areteos. ‘Ik heb mijn reizen en ontmoetingen nooit verhuld.’

De journalist vermoedt dat hij het land is uitgezet vanwege zijn werk in het zuidoosten van Turkije, waar de Koerden in de meerderheid zijn. Het recente werk van Areteos omvatte reportages uit dit gebied, waarbij de journalist ook berichtte over de Koerdische kwestie. Ook schreef Areteos over de situatie in Noord-Irak, waar ook veel Koerden wonen.

- Advertentie -