14.8 C
Amsterdam

Turks aardbevingsrapport: 72 duizend doden en 82 miljard dollar schade

Lees meer

Uit een rapport van de Turkse nationale ondernemingsfederatie Türkonfed volgt dat het aantal slachtoffers van de aardbeving zal oplopen tot minimaal tweeënzeventigduizend. De geschatte schade bedraagt tweeëntachtig miljard dollar. Dat schrijft de Turkse nieuwssite Internethaber.

De VN-chef voor noodhulp Martin Griffiths zei na een bezoek aan Turkije dit weekend, dat hij een dodental van minimaal vijftigduizend verwacht. Daarmee is de aardbeving de grootste ramp uit de moderne geschiedenis van de regio.

De voorzitter van Tüsiad, belangenbehartiger van grote bedrijven die ook onder Türkonfed valt, Orhan Turan is kritisch op de Turkse regering. ‘Als ik in enkele woorden de situatie zou moeten beschrijven, dan zou ik het gebrek aan coördinatie noemen’, aldus Turan.

Ook valt op dat 52% van de ingestorte wooncomplexen, allemaal gebouwd zijn na 2001. Dus na de aardbeving uit 1999 en nadat de huidige regeringspartij AKP aan de macht kwam.

Er worden een week na de aardbeving nog steeds levend mensen onder het puin gehaald, maar de kans op reddingen wordt steeds kleiner. Met het officiële aantal doden van boven de dertigduizend zit de ramp al in de top tien van dodelijkste aardbevingen ooit.

- Advertentie -