15.8 C
Amsterdam

Turks-Belgische burgemeester uit partij gezet na meeting met Grijze Wolven

Lees meer

De tuchtcommissie van de Waalse Parti Socialiste heeft de Belgische burgemeester Emir Kir geroyeerd als partijlid. De reden: Kir ontving twee Turkse MHP-politici in zijn kantoor. De MHP is een ultranationalistische partij in Turkije en een coalitiepartner van Erdogans AKP.

De 51-jarige Emir Kir was een van de eerste Turkse Belgen in de politiek. Hij is burgemeester van Sint-Joost, een wijk in Brussel. Hij ontmoette op 5 december twee MHP-politici. Dit leidde tot veel commotie in de Belgische pers. Ook binnen zijn partij is veel kritiek op Kir. Een tuchtcommissie van de PS heeft nu besloten om Kir te royeren.

‘Je kunt moeilijk enerzijds in eigen land voortdurend fulmineren tegen Vlaams Belang en pleiten voor een cordon sanitaire tegen extreemrechts en anderzijds toelaten dat één van je eigen mensen zoete broodjes bakt met extreemrechtse verkozenen uit zijn thuisland’, zegt journalist Nina Verhaeghe van de Vlaamse VRT over deze kwestie.

Kir is het niet eens zijn royement door de PS. Op Twitter zegt hij juist altijd te hebben gestreden tegen extreemrechts.

Kir lag al eens eerder onder het vergrootglas van de Belgische pers. Hij was vorig jaar afwezig bij de herdenking van de Armeense Genocide omdat dit gevoelig ligt bij zijn Turkse achterban. Hij heeft een maand om in beroep te gaan tegen zijn royement.

- Advertentie -