18.8 C
Amsterdam

Turks-Britse schrijfster Elif Shafak veroordeeld voor plagiaat

Lees meer

De wereldberoemde Turks-Britse schrijfster Elif Shafak moet een boete van 160.000 Turkse lira (4800 euro) betalen vanwege plagiaat, zo heeft een rechtbank in Turkije bepaald. Minstens vijf procent van haar boek Het Luizenparadijs (2002) zou gebaseerd zijn op een boek uit 1990 van de Turkse columniste Mine Kirikkanat, aldus de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

‘Ideeën, karakters en omgevingen’ in Het Luizenpaleis zouden afkomstig zijn van het boek van Kirikkanat. Naast de boete moet Shafak ook een advertentie plaatsen ‘in een van de grootste Turkse kranten’ waarin het plagiaat wordt erkend, aldus Middle East Eye.

Shafak zelf is het oneens met de beschuldigingen en gaat in hoger beroep. ‘Er is geen enkele belediging meer in het woordenboek die zij niet voor mij gebruikt’, aldus Shafak. Volgens de schrijfster is Kirikkanat ‘ongeneeslijk jaloers’.

Middle East Eye benoemt ook de politieke overtuigingen van de twee, die mogelijk een rol spelen in de plagiaatzaak. Terwijl Shafak bekend staat om haar liberale opvattingen, is Kirikkanat een Kemalist van de oude stempel.

Het werk van Shafak is in 56 landen vertaald en won vele internationale prijzen. De schrijfster werd tweemaal aangeklaagd door de Turkse overheid omdat personages in haar boek De bastaard van Istanbul (2007) de moord in 1915 op anderhalf miljoen Armeniërs een genocide noemen.

- Advertentie -