15.1 C
Amsterdam

Turks debat: stond FaceTime-gesprek met Erdogan tijdens coup al gepland?

Lees meer

De Turkse journalist Hande Firat, die tijdens de coupnacht in Turkije in juli 2016 live op tv het beroemde FaceTime-gesprek voerde met de Turkse president Erdogan, heeft ‘een dag voor de coup met de Turkse geheime dienst contact gehad’. Dat beweert de gevluchte journalist Cevheri Güven, die door Turkije wordt beschuldigd lid te zijn van de Gülenbeweging, op zijn YouTube-kanaal.

Journalist Firat staat bekend om deze uitzending waarin Erdogan, via FaceTime en vanaf een onbekende locatie, het volk aanwakkerde de straat op te gaan. Firat beweerde zelf altijd dat het gesprek ‘spontaan’ tot stand kwam. Güven denkt van niet. Hij benadrukt in zijn YouTube-video dat Firat tijdens het FaceTime-gesprek door ene ‘Nuh Yilmaz’ wordt gebeld.

‘Ze schrikt daarvan en schakelt snel over naar het gesprek met de president op FaceTime’, aldus Güven.

Yilmaz is niet zomaar iemand, maar directeur Media van de Turkse geheime dienst. Güven beweert nu dat Firat een dag voor de coup met de mediadirecteur heeft gesproken, al onderbouwt hij die claim verder niet.

Veel Turken op sociale media denken na deze ‘onthulling’ dat de FaceTime-uitzending uit 2016 voorgekookt en gepland is. Zoals de Turkse ex-zwemkampioen Derya Büyükuncu. ‘Dit was dus het plan om over te gaan tot een dictatuur’, zegt hij op Twitter.

De Turkse actrice Berna Lacin eist dat het tot op de bodem wordt uitgezocht; zij wordt door Erdogan-aanhangers nu voor ‘Gülenist’ uitgemaakt. De Gülenbeweging, geleid door de Turks-Amerikaanse geestelijke Fethullah Gülen, wordt door Erdogan aangewezen als schuldige achter de coup. Gülen heeft altijd ontkend.

Firat ontkent intussen de beschuldigingen op haar eigen Twitter-account. ‘Ze mogen naar mijn telefoonsignalen kijken, dan kunnen ze zien of ik een dag eerder met de heer Nuh heb gesproken of niet’, aldus Firat. ‘Natuurlijk heb ik de hele nacht alle persadviseurs, alle politici, functionarissen van alle instellingen gebeld’, zegt ze verder ook.

Turkstalige socialmediagebruikers hebben inmiddels ook een oud videofragment uit 2016 opgeduikeld, waaruit zou blijken dat Firat van tevoren al wist dat ze Erdogan zou spreken. In dat jaar kreeg ze een Turkse persprijs voor haar gesprek met Erdogan uit handen van haar baas, mediatycoon Aydin Dogan.

Dogan zei tijdens de overhandiging van de prijs: ‘Toen Hande [Firat] zei dat ze programma zou maken en met de president zou gaan praten, heb ik haar gevraagd of dit haar wel gaat lukken. En zij bevestigde dat. Ik zei nog: als je dit gaat doen, dan betaal ik je trouwfeest en meubels voor je nieuwe huis.’

- Advertentie -