14.3 C
Amsterdam

Turks-Duits parlementslid krijgt corona, haters wensen hem dood

Lees meer

Sinds bekend is dat de Turks-Duitse parlementariër Cem Özdemir het coronavirus heeft opgelopen krijgt hij bakken haat over zich heen van Erdogan-aanhangers.

Cem Özdemir zit in de Bondsdag voor de Grünen, de Duitse zusterpartij van GroenLinks. Hij is een stevige criticus van het beleid van de Turkse president Erdogan. Ook was Özdemir in 2016 de initiatiefnemer van een resolutie die de Armeense Genocide erkent. De parlementariër is daarom niet bepaald populair bij Erdogan-aanhangers, die Özdemir als een verrader beschouwen.

Gisteren berichtte de Duitstalige site van de Turkse staatszender TRT op Facebook dat Özdemir het coronavirus heeft opgelopen. Het bericht kreeg binnen de kortste keren tientallen hatelijke comments van Turkse Duitsers, zoals ‘Töte es einfach’ (‘Dood het gewoon’) en ‘Wann ist Beerdigungstag?’ (‘Wanneer is de begrafenis?’)

Een andere gebruiker reageert: ‘Geschieht dir recht du Bastard. Wie ich dich hasse. Die REPUBLIK TÜRKEI soll dich ficken’ (Dat gebeurt terecht bij jou, l*l. Wat haat ik je. De REPUBLIEK TURKIJE zal je f*cken.’)

De Duitse journalist Ahmad Omeirate reageerde woedend op Twitter. Hij neemt het TRT Deutsch kwalijk de haatreacties niet te modereren en deze zonder commentaar te laten staan.

Cem Özdemir reageerde gisteravond: ‘Ik vraag me af of er Duitse politici zijn die interviews geven aan dit propagandakanaal van de haat. Aanbeveling: op dezelfde manier behandelen als Putin TV, oftwel Russia Today! Het Turkse chauvinisme is per slot van rekening niet beter dan het Duitse of Russische chauvinisme.’

Het parlementslid liet tevens weten dat zijn situatie ‘erg goed’ is. Hij wilde zijn infectie openbaar maken ‘om duidelijk te maken dat we allemaal besmet kunnen zijn’. Hij riep op om thuis te blijven en de situatie serieus te nemen. ‘Het gaat er nu om iedereen te beschermen’, aldus Özdemir. ‘Blijf alsjeblieft thuis.’

- Advertentie -