13.8 C
Amsterdam

‘Migrantencaravaan vormt zich in Turkije, nieuwe grenscrisis dreigt’

Lees meer

Een groot aantal vluchtelingen en andere migranten in Turkije maakt zich klaar voor een nieuwe poging om Europa te bereiken. Dit meldt de Israëlische krant the Jerusalem Post.

Het zou volgens sommige bronnen gaan om een groep van minstens 16.000 Syriërs, Afghanen en mensen uit andere buurlanden, zoals Iran en Pakistan.

Volgens the Jerusalem Post is het ‘niet duidelijk of Turkije de karavaan bemoedigt’ om een poging naar Europa te wagen.

De karavaan zou georganiseerd worden via Arabischtalige boodschappen in de versleutelde berichtenapp Telegram.

‘We zullen het vertrek aankondigen als het tijd is om te vertrekken, zegt één van de organisatoren tegen het Franse persbureau AFP. Volgens dit medium wordt het konvooi opgedeeld in groepen van maximaal vijftig personen.

Mocht het zover komen, dan zal Griekenland naar verwachting de deur dicht houden. Griekenland beschuldigt Turkije al langer van ‘wrede en immorele bewapening’ van migranten zonder papieren richting de Griekse grens om ‘Europa en Griekenland te chanteren’. Dit hele jaar waagden al 150.000 migranten de overstap van Turkije naar Griekenland, aldus Athene.

De spanningen tussen Griekenland en Turkije lopen al wekenlang op. De migrantenkwestie vormt daarin slechts één van de vele twistpunten. Er is ook rumoer om een Turks boorschip in Griekse wateren en de Turkse dreiging om Egeïsche eilanden te annexeren, evenals de beschuldiging vanuit Ankara dat Griekenland het Turkse luchtruim zou schenden.

Volgens Turkije heeft Griekenland met zijn luchtafweer ook enkele Turkse F-16’s in het vizier genomen. Gisteren beschuldigde Turkije de Griekse kustwacht ervan te hebben geschoten op een vrachtschip in de Egeïsche Zee.

Griekenland waarschuwt inmiddels al voor een ‘Oekraïne-achtige’ oorlog met Turkije, dat op zijn beurt laat weten ‘zomaar te kunnen toeslaan’.

Begin 2020 liet Turkije tijdelijk weten de grenzen niet meer te controleren, na een bombardement op Turkse militairen in het Syrische Idlib, waarbij 33 doden vielen. Turkije eiste dat de NAVO Turkije zou steunen in Syrië. Ook wilde het meer geld om de miljoenen Syriërs op te vangen. Er werden zelfs bussen met migranten ingezet naar de Griekse grens, waar zich 25.000 mensen hadden verzameld. Griekenland hield de grens toen potdicht.

Steeds meer vluchtelingen willen weg uit Turkije. Dit, vanwege de economische misère en opkomend racisme. Zo kwamen vorig jaar drie jonge Syrische bouwwerkers om in een brand die was aangestoken door een Turkse collega.

- Advertentie -