19.3 C
Amsterdam

Turks hof: rechten gevangen pro-Koerdische politica geschonden

Lees meer

De parlementaire onschendbaarheid van de pro-Koerdische politica Figen Yüksekdag werd afgepakt in 2016. Een schending van haar rechten, oordeelt het Turkse Hooggerechtshof. De staat moet haar 1.750 euro aan schadevergoeding betalen, meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Yüksekdag was, totdat ze in 2016 vast kwam te zitten, covoorzitter van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Haar ‘politieke recht’ om mee te doen aan de vorige parlementsverkiezingen zijn geschonden, aldus de rechter, maar ook haar ‘gewetensvrijheid’ en ‘vrijheid van meningsuiting’.

Yüksekdag zit vast omdat ze in 2012 op een begrafenis van een partijlid van de communistische MLKP was. Turkije ziet de MLKP als een bijwagen van de PKK, de Koerdische gewapende beweging die in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten op de terreurlijst staat.

Yüksekdag werd in 2013 al veroordeeld. Ze ging in beroep en werd ondertussen, in 2015, verkozen tot het Turkse parlement. Maar in de nasleep van de couppoging dat jaar werd Yüksekdag opnieuw gearresteerd, samen met andere HDP-parlementariërs.

In 2015 liepen de vredesonderhandelingen tussen Turkije en de PKK al stuk, en de staat probeert sindsdien de HDP tegen te werken vanwege zogenaamde banden met de PKK.

De laatste jaren gaat de onderdrukking van de pro-Koerdische HDP onverminderd door. Zo zijn de in 2019 bij de lokale verkiezingen verkozen burgemeesters van HDP-huize vervangen door zetbazen van Erdogans regeringspartij AKP. Ook hangt de HDP een verbod boven het hoofd, waardoor het bij de volgende verkiezingen van 2023 wellicht niet meedoet.

De HDP roept de minister van Justitie op om gevolg te geven aan de uitspraak van het hof en Yüksekdag vrij te laten. Het Hooggerechtshof weigerde overigens het verzoek van Yüksekdag om een ​​nieuw proces.

- Advertentie -