23.5 C
Amsterdam

Turks-Nederlands raadslid gewipt na tv-optreden over discriminatie bij D66

Lees meer

Een optreden in het tv-programma Nieuwsuur door het Dordtse raadslid Osman Bosuguy heeft voor een scheuring gezorgd binnen de vierkoppige D66-fractie. Dit schrijft AD Dordrecht.

Bosuguy zat vlak voor de verkiezingen in de uitzending om partijleider Sigrid Kaag te vertellen over discriminatie binnen D66. Hij deed een boekje open over spanningen binnen zijn afdeling over zijn Turkse achtergrond.

Fractiegenoten Dirk Loekemeijer en Paul Tiebosch hebben hem gisteravond uit de fractie gezet, melden zij. Volgens hen is de vertrouwensrelatie met Bosuguy geschonden, omdat Bosuguy hen niet van te voren heeft ingelicht over zijn tv-optreden. Maar als hij dat wel had gedaan, hadden ze ook geen groen licht gegeven.

Loekemeijer en Tiebosch: ‘De fractie wist van niets en had een dergelijk optreden als lid van de fractie dan ook op geen enkele wijze geautoriseerd.’

Fractievoorzitter Ahmet Polat heeft in dit conflict de kant gekozen van het Turks-Nederlandse raadslid. Beide fracties claimen nu de ware voortzetting van D66 te zijn.

De Turks-Nederlandse raadsleden Bosuguy en Polat waren in 2018 met voorkeurstemmen in de gemeenteraad verkozen. Dit zorgde voor spanningen bij D66 Dordrecht. Een D66’er zou tijdens een plaatselijke bijeenkomst hebben geroepen dat Bosuguy zijn ‘Turkse zetel maar moest meenemen’.

Vlak voor de verkiezingen schreef Zouhair Saddiki, voormalig D66-raadslid (2014-2019) in Gouda, een kritische gastcolumn op de Kanttekening over discriminatie bij D66: ‘Leden moeten door een hoepel springen en zich confirmeren aan de dominante, witte D66-normen.’

- Advertentie -