20.7 C
Amsterdam

Turks-Nederlandse site deelt fake news over Koerdische kandidate GroenLinks

Lees meer

De Koerdisch-Nederlandse GroenLinks-kandidate Serpil Ates prees in een toespraak PKK-leider Abdullah Öcalan, aldus de Turks-Nederlandse website Turks.nl. Deze bewering is onjuist, blijkt uit beelden van de toespraak.

Eind 2019 demonstreerde Ates tegen de Turkse aanval op het Koerdische gedeelte in Noord-Syrië. Op een filmpje van haar toespraak is te horen dat Ates ‘Biji Berxwedana Rojava’ roept, wat ‘Leve het verzet in Rojava (Noord-Syrië, red.)’ betekent.

Turks.nl maakt hier nu van: ‘Biji Berxwedana Öcalan’ (‘Lang leve het verzet van Öcalan’).

De PPK is een separatistische organisatie die strijd voor een onafhankelijk Koerdistan. De organisatie heeft ook terreuraanslagen gepleegd en staat in Turkije, de EU en de Verenigde Staten op de terreurlijst. Leider Öcalan zit een levenslange celstraf uit.

Ates, zeer ongeliefd in Turks-nationalistische kringen, hekelt de verdraaiing van haar woorden. ‘Ik ben een Koerdische, een Alevitische, een Nederlandse, een activistische, en overstijgend een feministische vrouw! Dit is de meest gehate cocktail voor het extreemrechtse nationalistische Turks.nl’, reageert Ates. Ze meldt ook bedreigd te worden.

‘Jesse Klaver heeft de morele plicht om ook voor haar op de bres te springen’, schrijft Volkskrant-columnist Erdal Balci op Twitter over de nummer 24 van de kandidatenlijst. Klaver deed dat eerder voor zijn kandidaat Kauthar Bouchallikht, nummer 9 op de lijst, toen zij werd aangevallen door onder meer GeenStijl en fanatieke twitteraars om vermeende banden met de Moslimbroederschap.

Turks.nl staat te boek als goedgezind richting de huidige Turkse regering van president Erdogan. De website geldt als een invloedrijk platform onder Turkse Nederlanders, met onder meer 90.000 volgers op Facebook. Ter vergelijking: Trouw heeft op datzelfde platform 57.000 volgers, NRC 198.000.

- Advertentie -