20.5 C
Amsterdam

Turks parlement praat nog niet over NAVO-toetreding Zweden

Lees meer

Het Turkse parlement besloot gisteren om de besprekingen over de NAVO-toetreding van Zweden uit te stellen. Dit bericht de Turkse pro-regeringskrant Daily Sabah.

Het voorstel wordt eerst besproken in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken voordat het plenair besproken wordt. Maar donderdag zei Fuat Oktay, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, dat het wetsvoorstel mogelijk volgende week op de agenda komt.

‘Als al onze wetgevers het NAVO-lidmaatschap van Zweden willen goedkeuren moeten ze helemaal overtuigd zijn, zei Oktay. ‘We zullen dit allemaal bespreken in onze (volgende) commissievergadering.’ Ook zei Oktay dat de commissie Buitenlandse Zaken mogelijk de Zweedse ambassadeur uit zal nodigen om vragen van de parlementariërs te beantwoorden.

Vorig jaar vroeg Zweden het NAVO-lidmaatschap aan, omdat het Scandinavische land zich bedreigd voelt door Rusland vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Maar NAVO-lidstaten kunnen het lidmaatschap van nieuwe landen vetoën. Turkije wil dat Zweden meer doet tegen de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat. Ook heeft Turkije grote moeite met het feit dat extreemrechtse activisten exemplaren van de Koran hebben verbrand voor de Turkse ambassade in Stockholm.

- Advertentie -