21.4 C
Amsterdam

Turkije: politicus wordt hardhandig opgepakt, belandt via ziekenhuis in cel

Lees meer

De Turkse oppositiepoliticus Ömer Faruk Gergerlioglu moest eergisteren worden opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij vrijdag hardhandig werd gearresteerd door de Turkse politie.

Zijn soon Salih meldt op Twitter dat zijn vader zaterdag op de intensive care is geplaatst wegens een veel te hoge bloeddruk. Later die dag werd hij naar de gevangenis gebracht.

Mensenrechtenactivisten en politici hebben de arrestatie van Gergerioglu scherp veroordeeld. Zo noemt Amnesty International het oppakken van de HDP-politicus ‘volkomen schandalig’, ook omdat op beelden te zien is dat Gergerioglu niet eens de kans kreeg om zijn schoenen aan te trekken toen hij werd meegenomen.

Ook voormalig Europarlementariër Kati Piri, die nu in de Tweede Kamer zit voor de PvdA, is kritisch: ‘EU-regeringsleiders pushen ‘positieve agenda’ met Erdogan: meer handel en nieuwe migratieovereenkomsten’, zegt ze refererend naar de ontmoeting tussen EU-leiders en de Turkse president deze week. ‘Als de mensenrechtensituatie onbesproken blijft is er niets positiefs aan die agenda’.

De 55-jarige Gergerioglu werd onlangs veroordeeld na een verdenking van het maken van propaganda voor de PKK, officieel vanwege berichten die hij vijf jaar geleden op social media had geplaatst. Twee maanden geleden werd hij om diezelfde reden geroyeerd als lid van het Turkse parlement.

Gergerioglu is lid van de pro-Koerdische HDP, de op één na grootste oppositiepartij van Turkije, die nu een verbod boven het hoofd hangt. De HDP wordt door de regering beschuldigd van banden met de PKK, een gewapende Koerdische groepering die door Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst.

Voormalige HDP-leiders Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag werden in 2016 gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en zitten nog steeds achter de tralies.

- Advertentie -