11.7 C
Amsterdam

Turks proces tegen Charlie Hebdo wegens ‘belediging Erdogan’ van start

Lees meer

Gisteren organiseerde een rechtbank in Ankara de eerste hoorzitting in een zaak tegen vier medewerkers van Charlie Hebdo, bericht Deutsche Welle. Het Franse satirische tijdschrift publiceerde vorig jaar een cartoon van de Turkse president Erdogan, die beledigend zou zijn.

De reden is een cartoon door Alice Petit uit oktober 2020, waarop de Turkse president is afgebeeld in zijn ondergoed, een biertje drinkt en de rok optilt van een vrouw in islamitische kleding .’Vulgair, obsceen en oneervol’, aldus de aanklager. De cartoon zou ‘op geen enkele manier binnen de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting of de pers’ vallen.

Petit en drie leidinggevenden van het blad stonden daarom terecht, al waren zijzelf niet op de hoorzitting aanwezig. Erdogan werd vertegenwoordigd door een van zijn advocaten. De rechtbank heeft de relevante documenten in het Frans vertaald en naar de Franse autoriteiten gestuurd. Het is dan aan de Fransen om te reageren op de verzoeken van Turkije met betrekking tot het proces.

Wie Erdogan beledigt kan in Turkije tot vier jaar gevangenisstraf krijgen, een straf die kan worden verhoogd als het misdrijf via de massamedia is gepleegd. De internationale perswaakhond Reporters Without Borders reageert: ‘We roepen de autoriteiten op om deze schandelijke regeling, die we niet kunnen relateren aan democratische waarden, onmiddellijk in te trekken.’

Charlie Hebdo kan de lol er wel van inzien. De redactie van het satarische magazine meende dat Erdoga in zijn privéleven een ‘vrolijke kerel’ met gevoel voor ‘speelse humor’ zou zijn. Maar Erdogan is dus allesbehalve een lachebekje, reageert het blad. ‘Wat een teleurstelling. Wat een misverstand.’

- Advertentie -