19.3 C
Amsterdam

Turks lesboek: ‘9/11 is deels eigen schuld, NAVO is fout en EU is christelijke club’

Lees meer

Een nieuw Turks geschiedenisboek voor het voortgezet onderwijs staat vol met antiwesterse propaganda. De terroristische aanslagen van 9/11 worden vergoelijkt, het NAVO-bondgenootschap is slecht voor Turkije en de Europese Unie is een christelijke club, die geleid wordt door het Vaticaan.

Het gaat om een lesboek uit 2018, bestemd voor leerlingen uit de examenklassen. Het arrogante Amerikaanse buitenlandse beleid is ‘één van de redenen’ achter het feit dat Al-Qaida op 9 september 2001 de aanslag op de Twin Towers pleegde, stelt het boek. De problemen waar de wereld na 9/11 mee kampt zouden ook voornamelijk de schuld zijn van de Verenigde Staten.

Maar niet alleen de Verenigde Staten zijn fout, ook de NAVO en de EU. De NAVO zou er onder meer voor hebben gezorgd dat de Turkse defensie-industrie ten onder is gegaan en heeft Turkije afhankelijk van de Verenigde Staten gemaakt.

De Europese Unie is volgens het schoolboek een christelijk verbond. Dat is ook de reden waarom Turkije niet mag toetreden tot de EU, en economisch zwakke Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije wel. Om het vermeende christelijke karakter van de EU verder te onderstrepen, staat er in het schoolboek een foto van de EU-leiders samen met de paus.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ging in 2017 al flink tekeer over diezelfde foto. Die was volgens hem hét bewijs dat de EU een bondgenootschap van kruisvaardernaties is, ongelovigen die tegen de islam zijn. De auteurs van het schoolboek bevestigen Erdogans aanname.

Het schoolboek is vorig jaar goedgekeurd door de Turkse overheid, die het vervolgens zelf ook heeft gedrukt. De eerste druk bestaat uit ruim 350.000 exemplaren.

- Advertentie -