20.5 C
Amsterdam

Turkse aanklager wil proces tegen verdachten moord Khashoggi stoppen

Lees meer

De Turkse officier van justitie wil af van de vervolging van de moordenaars van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in 2018. De officier is van plan de zaak over te dragen aan Saoedi-Arabië, meldt de Turkse pro-regeringskrant Daily Sabah.

De rechtbank wil wel eerst de mening van het ministerie van Justitie over het verzoek van de officier van justitie weten. Volgende week donderdag volgt een hoorzitting hierover.

Een rechtbank in Istanbul heeft 26 Saoediërs onderzocht bij verstek, waaronder twee mannen die dicht bij kroonprins Mohammed bin Salman staan. Maar er is al bijna twee jaar geen vooruitgang geboekt. Volgens Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz is het proces mislukt omdat de Saoedische autoriteiten niet wilden meewerken.

De gruwelijke moord op Khashoggi, die in het Saoedische consulaat in Istanbul in stukjes werd gesneden, verslechterde de op dat moment toch al moeizame betrekkingen tussen Turkije en Saoedi-Arabië. Op dit moment is de Turkse president Erdogan echter bezig om de bilaterale relaties met verschillende landen te verbeteren: met Armenië, Israël en Nederland, maar ook met Saoedi-Arabië.

Turkije vroeg Saoedi-Arabië hun namen bekend te maken, zodat ze in Turkije niet voor een tweede keer zouden worden gestraft. Saoedi-Arabië antwoordde met het verzoek aan Turkije om de zaak over te dragen. De Turkse officier van justitie wil dat verzoek nu dus honoreren.

- Advertentie -