20.5 C
Amsterdam

Turkse architecten: ‘Staat sloeg waarschuwingen in de wind’

Lees meer

De unie van architecten en ingenieurs van Adiyaman (Zuid-Turkije) haalt fel uit naar de AKP-regering en lokale ambtenaren. Zij zouden jarenlang ‘doof’ zijn geweest voor hun waarschuwingen over ‘grote fouten in de constructie van gebouwen’.

Zo meldt de nieuwssite Middle East Eye. De verwoestende aardbeving heeft aan meer dan 44.000 mensen in Turkije en Syrië het leven gekost. En dat getal neemt elke dag nog toe.

‘De gebouwen werden niet geïnspecteerd, er was geen sprake van statistische metingen en er zijn ook aardbevingsbestendigheids test uitgevoerd. Bovendien was er een bouwamnestie van 2018’, zegty Ufuk Bayir, voorzitter van de architectenunie. Hij vervolgt: ‘Hierdoor kregen meer dan tienduizend illegale gebouwen in Adiyaman een pardon, ondanks alle constructieregels.’ Vooral in de streken Imamaga en Yesilyurt is de verwoesting enorm.

Volgens de Turkse oppositie, de zogenoemde Tafel van Zes coalitiepartijen, heeft de ‘extravagante hebzucht van de bouwsector’ ertoe geleid dat de Turkse natie de fatale rekening heeft moeten betalen. Zo schrijven zij in een persverklaring, waarin ze, ondanks ‘de onkunde van de polariserende regering’, ook de staatsinstituties, NGO’s en internationale organisaties bedanken voor de hulpverlening na de aardbeving.

Vanuit de regering viel de uitspraak van de minister van stedelijke planning Murat Kurum op. ‘In het aardbevingsgebied zal voortaan niet ‘hoger dan vier etages’ worden gebouwd’. Ook zal bij nieuwbouw gelet worden dat het op ‘stevige gronden’ wordt gefundeerd, aldus Kurum.

- Advertentie -