18.5 C
Amsterdam

Turkse bankwaakhond doet aangifte tegen vijf economen, vanwege kritiek op Erdogan

Lees meer

Het Turkse Agentschap voor Bankregulering en Toezicht (BDDK) heeft aangifte gedaan tegen vijf economen, vanwege hun kritische opmerkingen over de hyperinflatie in Turkije.

Het gaat om voormalig gouverneur van de Turkse Centrale Bank Durmus Yilmaz, die tevens ondervoorzitter is van oppositiepartij IYI (de Goede Partij); Burhanettin Bulut, die lid is van de Republikeinse Volkspartij; de economen Güldem Atabay en Selcuk Gecer, en journalist Emin Capa.

De vijf worden ervan beschuldigd het positieve verloop van de wisselkoersbewegingen te manipuleren via mainstream en sociale media. Naar aanleiding van de klacht van BDDK is er een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen de economen.

Yilmaz is een uitgesproken tegenstander van het economische beleid van president Recep Tayyip Erdogan, die medeverantwoordelijk is voor de hyperinflatie. Erdogan vindt de kritiek van Yilmaz misdadig. ‘Deze persoon (Yilmaz) heeft ook een misdaad begaan. Zij (Yilmaz en anderen) zullen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Zijn parlementaire status kan hem van vervolging redden, maar hij zal een schadevergoeding moeten betalen’, zei de president.

Sinds begin november heeft de lira een derde van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Volgens journalist Emin Capa was de zet van de BDDK bedoeld om kritische economen te intimideren en het zwijgen op te leggen.

- Advertentie -