17.3 C
Amsterdam

Turkse buitenlandminister: kritiek Oostenrijk op Turkije is ‘islamofobie’

Lees meer

Mevlüt Cavusoglu, de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije, heeft felle kritiek geleverd op de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz. Volgens Kurz moet de Europese Unie de rug recht houden tegen Erdogan. Cavusoglu noemt de uitlatingen van Kurz ‘islamofoob’.

‘De grootste bedreiging voor de EU en haar waarden is de verwrongen ideologie die wordt vertegenwoordigd door Sebastian Kurz’, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken op Twitter. ‘Deze lelijke politiek, gebaseerd op xenofobie, racisme en islamofobie, is de zieke mindset van onze tijd.’

Afgelopen woensdag beschuldigde Kurz de Turkse president Erdogan ervan vluchtelingen aan de Griekse grens in te zetten als ‘wapen’ tegen de EU. Europa moet hier niet aan toegeven, aldus Kurz.

Tevens riep de kanselier op tot solidariteit met Griekenland en een goede bescherming van de buitengrenzen van de EU. De achtergrond hiervan is het geschil tussen Ankara en Athene over gasreserves in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

In 2016 bereikten de EU en Turkije een deal, waarbij Turkije miljarden euro’s ontving in ruil voor het tegenhouden van grote groepen vluchtelingen en migranten die Europa binnenkwamen. Toen het Syrische regime begin dit jaar zijn offensief begon op Idlib, waar verschillende door Ankara gesteunde jihadistische milities gevestigd zijn, opende Turkije de grenzen om vluchtelingen Europa binnen te laten stromen. Dit wordt door analisten gezien als een manier om de EU ertoe te brengen druk uit te oefenen op Damascus om het offensief te stoppen.

Alexander Schallenberg, de Oostenrijke minister van Buitenlandse Zaken, verdedigde zondag Kurz tegen de felle kritiek van Cavusoglu. ‘Oostenrijk zal klare taal blijven spreken wanneer Turkije het internationaal recht schendt, de mensenrechten, de vrijheid van de media en de rechtsstaat schendt of vluchtelingen en migranten gebruikt als drukmiddel’, aldus Schallenberg.

- Advertentie -