20.5 C
Amsterdam

Turkse christenen smeken Trump: laat Hagia Sophia geen moskee worden

Lees meer

Een groep oosters-orthodoxe christenen heeft de Amerikaanse president Donald Trump een open brief gestuurd. Daarin vragen ze hem in te grijpen zodat Turkije de Hagia Sophia in Istanbul niet in een moskee verandert. Dit schrijft de christelijke website Aleteia.

De Turkse president Erdogan wil de Hagia Sophia weer in een moskee veranderen. Oorspronkelijk was de Hagia Sophia een Byzantijnse kathedraal. Toen de Turken in 1453 Constantinopel veroverden werd de kerk een moskee. In 1935 maakte Kemal Atatürk van de moskee een museum.

Erdogans plan is een ‘aantasting van de godsdienstvrijheid’ en een ‘onjuiste en provocatieve handeling’, aldus briefschrijver Anthony Limberakis. Hij is commandant van de Orde van Sint Andreas, die verbonden is aan het Oecumenische Patriarchaat van Constantinopel.

Erdogan zou de kleine christelijke minderheid in Turkije nog meer willen marginaliseren en de christelijke geschiedenis van het land ‘zo veel mogelijk willen uitwissen’. Limberakis vraagt Trump daarom deze ‘schandalige en heiligschennende beslissing’ tegen houden.

Op 2 juli zal de Turkse Raad van State naar verwachting een uitspraak over de toekomst van de Hagia Sophia. De verwachting is dat Erdogan zijn zin krijgt.

- Advertentie -