12 C
Amsterdam

Turkse diaspora investeert minder in Turkije

Lees meer

Uit gegevens van de Turkse Kamer van Koophandel (TOBB) blijkt dat de Turkse diaspora afgelopen jaar meer dan 6000 nieuwe bedrijven in Turkije oprichtte. Dat zijn er beduidend minder dan een jaar eerder, toen richtten ‘Turken in den vreemde’ ongeveer 9000 bedrijven op. Zo meldt de nieuwssite Turkinfo.

In totaal zijn er in 2023 ruim 100.000 nieuwe bedrijven opgericht. Meer dan de helft van die buitenlandse investeringen in de Turkse economie komt op de rekening van Turken die niet in Turkije wonen, maar wel de Turkse nationaliteit hebben.

‘Hoewel de wereldwijde investeringen over en weer wordt overheerst door krimpende cijfers, is de daling in Turkije minder sterk’, schrijft Turkinfo. Zo daalden de investeringen het eerste halfjaar van 2023 wereldwijd met 36%, in de EU met 86% en in de G20-landen met 38%. Turkije heeft met een krimp van 33% relatief betere cijfers, aldus Turkinfo.

Toch blijft de Turkse economie kwakkelen. Zo is de strijd tegen de torenhoge inflatie nog lang niet voorbij, meldt de Volkskrant. Vorige week verhoogde de Turkse centrale bank het rentetarief met 5 procentpunt naar 40%. Dat is de zesde verhoging op rij. De inflatie bedraagt nog altijd ruim 60%.

- Advertentie -