12.8 C
Amsterdam

Turkse ex-topspits is nu taxichauffeur: ‘Erdogan heeft alles afgepakt’

Lees meer

De voormalige Turkse topvoetballer Hakan Sükür is alles kwijt. Om rond te kunnen komen is hij tegenwoordig taxichauffeur voor Uber.

Sükür speelde als spits voor onder andere Internazionale, Blackburn Rovers en Galatasaray en was een held in eigen land. Maar toen hij in 2013 bedankte als lid van de AKP van president Erdogan, vanwege een meningsverschil met de president, kregen hij en zijn familie met pesterijen en regelrechte haat te maken.

De winkel van zijn vrouw werd bekogeld, Sükür werd met de dood bedreigd en nadat hij Turkije ontvluchtte werd zijn vader in de gevangenis gegooid. Tevens werden al zijn bezittingen geconfisqueerd.

Sükür vertelt aan de Duitse krant die Welt voor het eerst zijn verhaal. ‘Ik heb niks meer over. Erdogan heeft alles afgepakt. Mijn recht op vrijheid, vrijheid van meningsuiting en het recht om te werken.’

Volgens Erdogan zou Sükür, die zichzelf een sympathisant van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen noemt, betrokken zijn bij de mislukte coup tegen de Turkse president van juli 2016.

Sinds drie jaar voert Turkije een klopjacht tegen de beweging achter Gülen. Erdogan houdt hem verantwoordelijk voor de staatsgreep.

- Advertentie -