11.2 C
Amsterdam

Turkse geheime dienst ontvoert neef geestelijke Gülen uit buitenland

Lees meer

De Turkse geheime dienst heeft Selahaddin Gülen opgepakt. Hij is de neef van Fethullah Gülen (foto), de in Amerika woonachtige islamitische geestelijke die volgens Turkije achter de mislukte coup van 2016 zit.

De Turkse autoriteiten beschuldigen Selahaddin Gülen niet alleen van lidmaatschap van de islamitische Gülenbeweging, maar ook van kindermisbruik. Hij beweerde zelf dat hij in 2008 al was vrijgesproken van kindermisbruik.

In oktober kwam Selahaddin Gülen naar Kenia, waar zijn vrouw lerares is. Kenia dreigde hem uit te leveren aan Turkije. Voordat de rechter in Kenia een besluit kon nemen over uitlevering verdween Selahaddin Gülen van de radar – zijn vrouw meldt dat dit begin mei was –  om gisteren op te duiken in Turkije.

In Turkije zitten duizenden vermeende Gülen-sympathisanten in de gevangenis. 80.000 Turken zijn aangeklaagd wegens ‘poging tot staatsgreep’ en/of ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. 150.000 ambtenaren zijn ontslagen of geschorst, net als 21.000 militairen. Turkije heeft tientallen vermeende Gülen-sympathisanten uit het buitenland gekidnapt, vooral uit Afrika en de Balkan.

De Turkse overheid voert nog altijd een klopjacht uit op vermeende Gülen-symphatisanten. Zo zijn eind mei ruim tachtig mensen opgepakt in de westelijke provincie Canakkale. Volgens de met Gülen sympathiserende website Bold Medya werden zij tijdens hun dagenlange ondervraging gemarteld met een wipgalg. Hangend aan het trektouw van de wipgalg worden de handen omhoog getrokken, langs de rug tot over het hoofd, met ontwrichting van de schouders als gevolg.

- Advertentie -