19.3 C
Amsterdam

Turkse hoofdaanklager wil verbod op pro-Koerdische oppositiepartij HDP

Lees meer

De hoofdaanklager van het Turkse Hooggerechtshof heeft een rechtszaak aangespannen bij het Grondwettelijk Hof om de pro-Koerdische oppositiepartij HDP te ontbinden.

Door middel van acties en verklaringen van haar leden zou de HDP proberen ‘de onafscheidelijke integriteit van de Turkse staat met de natie te vernietigen’, zo luidt de officiële aanklacht.

In de afgelopen twee jaar heeft de Turkse regering 50 van de 53 HDP-burgemeesters uit hun ambt ontslagen. Meer dan zevenduizend van de leden van de partij zijn vastgehouden wegens beschuldigingen van terrorisme. Er lopen op dit moment aanklachten tegen 55 parlementsleden.

Onder het mom van ‘banden met de PKK’ zijn de afgelopen jaren in Turkije vele tientallen politici, intellectuelen en activisten de bak ingedraaid, waaronder oud-fractievoorzitter Selahattin Demirtas. Onder diens leiding werd de HDP een factor van belang in de Turkse politiek, die bij de verkiezingen van 2015 zelfs de AKP van een absolute meerderheid afhield.

De extreemrechtse partij MHP, coalitiepartner van Erdogans AKP, riep de afgelopen maanden al op tot een verbod op de HDP. vanwege vermeende banden met de PKK, een gewapende militante groep in Turkije, de EU en de Verenigde Staten op de terreurlijst staat.

De HDP heeft altijd beschuldigingen van banden met de PKK ontkend.

Vandaag werd ook besloten om HDP-politicus Ömer Faruk Gergerlioglu als lid van het Turkse parlement te verstoten. Hij is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, vanwege het maken van ‘terroristische propaganda’.

Volgens critici gebruikt de Turkse overheid de aantijging van ‘banden met de PKK’ om dissidente stemmen de kop in te drukken. Hetzelfde zou hij doen met (vermeende) aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen, volgens Erdogan het brein achter de mislukte couppoging van 2016.

- Advertentie -