15.8 C
Amsterdam

Turkse journalist opgepakt na ‘delen gelekte identiteitskaart Erdogan’

Lees meer

De Turkse journalist Ibrahim Haskologlu is gearresteerd voor het ‘onwettig bemachtigen en delen van persoonlijke informatie’ van niemand minder dan de Turkse president Erdogan.

Het gaat om een foto van de vermeende identiteitskaart van Erdogan. Die zou door hackers van officiële websites van de Turkse overheid zijn buitgemaakt en door Haskologlu op sociale media gedeeld, meldt de Turkse nieuwssite Duvar English.

Haskologlu deelde de – gedeeltelijk witgelakte – foto’s van de kaart op Twitter en verklaarde dat ‘persoonlijke informatie van regeringswebsites zijn gestolen’ door hackers. Zijn advocaat beweert dat zijn cliënt de foto’s ‘als bewijs’ heeft toegevoegd.

Haskologlu deelde ook de vermeende identiteitskaart van Hakan Fidan, Erdogan-vertrouweling en hoofd van de Turkse inlichtingendienst. Ook deze kaart was grotendeels witgelakt.

De officiële reden voor de arrestatie is dat Haskologlu de overheid niet op de hoogte heeft gebracht. Dat bestrijdt hij. Haskologlu vond ook dat hij als journalist het volk moest waarschuwen en daarom de gegevens van de president heeft gedeeld.

Turkije behoort tot de top van landen waar journalisten achter de tralies zitten. Op de persvrijheidsindex van Reporter Without Borders stond Turkije in 2021 op plek 153 van de 180 landen. Turkije ontkent alle beschuldigingen en zegt dat er geen journalisten, maar ‘terroristen’ in de gevangenis zitten.

- Advertentie -