14 C
Amsterdam

Turkse krant moet publicaties over Rotterdams ex-raadslid rectificeren

Lees meer

De Turkse krant Sabah moet publicaties over het voormalige Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir rectificeren. Dat heeft het gerechtshof Den Haag beslist in een procedure die Yazir en de gemeente Rotterdam tegen de krant hadden aangespannen.

Sabah beschuldigde Yazir in 2016 van betrokkenheid bij terrorisme en het verraden van Turkse Nederlanders. Ongegrond, aldus het hof, dat de krant beveelt een rectificatie te plaatsen.

Aanleiding voor de publicatie van Sabah was de coup tegen Erdogan in 2016. De Turkse president beschuldigt de islamitische geestelijke Fethullah Gülen en zijn vermeende aanhangers ervan de coup te hebben georkestreerd. Gülen zelf ontkent dit.

Yazir kreeg in de tijd van de publicatie veel bedreigingen van Erdogan-aanhangers. Daardoor kon hij zijn werk als raadslid in Rotterdam maandenlang niet uitvoeren.

De rechtbank Rotterdam had Sabah al eerder opgelegd de beschuldigingen aan het adres van Yazir te rectificeren, maar in hoger beroep heeft hof nu geoordeeld dat een verdergaande rectificatie nodig is. De krant moet expliciet de benaming ‘terrorist’ terugnemen.

UPDATE: Inmiddels heeft Sabah een rectificatie geplaatst, zoals de Rotterdamse rechtbank heeft bevolen.

- Advertentie -