14 C
Amsterdam

Turkse leraar in Duitsland verzet zich tegen uitzetting, vreest martelingen

Lees meer

De Duitse autoriteiten dreigen de Turkse leraar Mustafa Kaska terug te deporteren naar Turkije, waar hem mogelijk marteling en een hoge gevangenisstraf boven het hoofd hangen.

Kaska heeft vorige week asiel aangevraagd in Duitsland, maar zijn asielaanvraag is geweigerd. Gisteren werd hij door politieagenten naar de luchthaven van Frankfurt gebracht om naar Turkije te worden uitgezet. De beroepsprocedure voor zijn afgewezen asielaanvraag is nog aan de gang.

De leraar vertelt aan Turkish Minute dat Turkije hem als terrorist zal behandelen en zal martelen vanwege vermeende banden met de Gülenbeweging, waarvoor de gouverneur van Izmir hem heeft ontslagen.

‘Daarom ben ik ondergedoken in Turkije en heb ik besloten om te vluchten’, vertelt hij. ‘Ik heb maandenlang gezocht naar een manier om te vluchten. Ik moest anderhalf jaar onderduiken.’

De leraar coördineerde in deze West-Turkse een studentenhuis dat in 2016 gesloten werd vanwege vermeende banden met de Gülenbeweging. Erdogan voert na de coup van dat jaar een klopjacht tegen aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, volgens Erdogan het brein achter de coup.

Op dit moment zitten tienduizenden vermeende Gülenisten opgesloten in de Turkse gevangenissen. Zij kwamen, in tegenstelling tot gewone misdadigers, niet in aanmerking voor een amnestieregeling in maart, om gevangenen te beschermen tijdens corona.

Kaskar begrijpt niet waarom Duitsland hem wil uitzetten. Hij heeft alle benodigde papieren bij zich, vertelt hij, zelfs een bevel tot zijn arrestatie door de Turkse autoriteiten.

‘Ik wil mijn leven niet in de gevangenis doorbrengen vanwege mijn politieke opvattingen. Ik doe een beroep op mensenrechtenorganisaties en de publieke opinie om hun stem te verheffen tegen mijn uitzetting.’

- Advertentie -