14.7 C
Amsterdam

Turkse maffiabaas Peker in nieuwe vlog: ‘Minister perst rijke zakenlui af’

Lees meer

De Turkse maffiabaas Sedat Peker beweert in zijn nieuwste video dat enkele hoge regeringsfunctionarissen, waaronder minister Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken), betrokken zijn bij de afpersing van rijke zakenlieden.

De YouTube-video’s van Peker (foto), die vanuit de Verenigde Arabische Emiraten een kruistocht voert tegen de Turkse staat, worden honderden miljoenen keren bekeken en brengen de regering van president Erdogan in ernstige verlegenheid. Zo heeft Peker de Turkse overheid beschuldigd van cocaïnehandel, inbeslagname van eigendommen, verkrachting en samenwerking met de Russische maffia.

Een favoriete vijand van Peker is minister Süleyman Soylu. De Minister van Binnenlandse Zaken zou rijke zakenlieden afpersen door hen valselijk van terrorisme te beschuldigen. Hij zou dit samen doen met zijn broer Mehmet Soylu en met de rijke zakenman Cihan Eksioglu, die naar verluidt een tussenpersoon zou zijn tussen de Turkse regering en maffiagroepen in Turkije en in het buitenland.

De methode is simpel, aldus Peker. Tegen rijke zakenlieden worden valse terrorisme-onderzoeken gestart. Er zou valselijk worden gezegd dat ze lid zijn van de Gülenbeweging, die volgens de Turkse overheid een terroristische organisatie is en verantwoordelijk voor de mislukte coup tegen president Erdogan van 2016. Vervolgens worden de zakenlieden door de afpersers onder druk gezet. Als ze willen dat deze valse aanklachten worden ingetrokken, dan moeten ze hun geld en waardevolle bezittingen overhandigen. Op deze manier hebben Süleyman Soylu en zijn broer zich enorm verrijkt, aldus Peker.

Eerder beschuldigde Peker Soylu er al van zijn ‘pion’ te zijn geweest, die Peker persoonlijk van politiebewaking zou hebben voorzien. De minister van Binnenlandse Zaken zou ook Peker hebben gewaarschuwd dat er een onderzoek naar hem werd gedaan, waardoor Peker besloot het land te verlaten.

Soylu ontkent elke connectie met Peker. Hij stelt dat als de maffiabaas een verband tussen de twee zou bewijzen, hij klaar zou zijn voor elke straf – inclusief de doodstraf (die in Turkije is afgeschaft). Inmiddels heeft Soylu aangifte tegen Peker gedaan wegens ‘smaad en laster’.

- Advertentie -