14 C
Amsterdam

Turkije: fotograaf die politiemoord op Koerd vastlegde nu zelf aangeklaagd

Lees meer

De Koerdische fotograaf Abdurrahman Gök hangt twintig jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Hij legde in 2017 vast hoe een Koerdische student door een agent werd doodgeschoten. Zijn proces begon gisteren.

De fotograaf wordt officieel beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ en ‘het maken van propaganda voor een terroristische organisatie’, omdat hij op social media een foto had gedeeld van een Koerdische YPG-strijder.

Volgens de Turkse autoriteiten is de YPG de Syrische tak van de PKK, een separatistische beweging die streeft naar een onafhankelijk Koerdistan en in Turkije, de VS en de EU op de terreurlijst staat.

Uit particulier onderzoek uit 2019 bleek dat de Koerdische student Kemal Korkut niet per ongeluk was neergeschoten, maar doelbewust is vermoord door de agent.

Het voorval was op 21 maart 2017, bij de viering van het Koerdische nieuwjaar in de oostelijke stad Diyarbakir.  De twee agenten werden aangehouden, maar belandden kort daarna weer op vrije voeten. De eerste werd vrijgelaten na een getuigenis tegen de openbaar aanklager, terwijl de andere door de rechtbank werd vrijgesproken.

De autoriteiten claimden dat de student was neergeschoten op verdenking van het dragen van een zelfmoordvest. De foto’s van Gök’s camera waren cruciaal in het weerleggen van deze claim.

Ze tonen hoe de student met ontbloot bovenlijf een politiecontrole naderde met een mes en een fles water in zijn handen. Vervolgens rende hij langs de politiebarricades met verschillende agenten achter hem aan, voordat hij uiteindelijk in de rug werd geschoten en op de grond viel.

Volgens ooggetuigen had de jongeman bij de controlepost ruzie gemaakt met de politie en werd hem gevraagd zijn bovenkleding uit te trekken. ‘Ik heb niets bij me’, schreeuwde de student boos, voordat hij zijn trui uittrok, naar een slagerij in de buurt rende om een mes te pakken en terugkeerde.

‘Die foto’s zijn de geschiedenis ingegaan als bewijs van Kemals onschuld. Zonder deze foto’s zou Kemal bekend staan als een zelfmoordterrorist die op het punt stond de Koerdische nieuwjaarsfeesten in bloed te hullen,’ vertelde fotograaf Gök eerder aan Deutsche Welle.

- Advertentie -