21.2 C
Amsterdam

‘Turkse man mag niet Frans burger worden vanwege steun aan Erdogan’

Lees meer

De 47-jarige Murat Buyuk, die sinds 1977 in Frankrijk woont, mag geen Fransman worden. De reden: hij is een vurige aanhanger van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat meldt het Franstalige medium Medya Türk.

‘Uw politieke toewijding aan uw land van herkomst is overduidelijk, uw loyaliteit aan ons land en zijn instellingen is niet gegarandeerd’, schrijft het Franse Bureau voor Naturalisatiebesluiten volgens Medya Türk.

De steun van Buyuk aan president Erdogan en zijn AKP zou de doorslaggevende reden zijn geweest om Buyuk het Franse staatsburgerschap niet te verlenen. Omdat hij een Erdogan-aanhanger is kan Buyuk geen loyale Fransman worden, aldus de brief die op de website is gepubliceerd.

Buyuk vindt dat hij wordt gediscrimineerd. Hij heeft een open brief geschreven aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken, die ook door Medya Türk is gepubliceerd.

Buyuk schrijft ook dat hij geen lid is van de AKP, maar wel sympathie heeft voor Erdogan. ‘Ja, ik heb sympathie voor de Turkse president. Maar deze sympathie is niet irrationeel, deze wordt alleen verklaard door het feit dat ik sinds hij aan de macht kwam minder bezorgd was om mijn familie uit Turkije.’

In zijn brief vergelijkt Buyuk zichzelf met de Franse schrijver Emile Zola en met de Joodse legerkapitein Alfred Dreyfus. Ruim honderd jaar geleden werd Dreyfus ten onrechte van spionage beschuldigd en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. Dankzij de inzet van onder meer schrijver Emile Zola werd Dreyfus vrijgesproken en gerehabiliteerd.

‘De plotselinge schande en de veroordeling zonder bewijs is inderdaad ons gemeenschappelijke punt met luitenant Dreyfus. De geschiedenis zal herinneren dat meer dan een eeuw later ‘De Jood’ werd vervangen door ‘De Moslim’ en bovendien ‘De Turk’ in mijn geval’, schrijft Buyuk.

- Advertentie -