21.2 C
Amsterdam

Turkije ‘weigert Israëlische verzoeken om Hamas aan te pakken’

Lees meer

Turkije heeft Israëlische verzoeken om Hamas-leden uit te leveren in de wind geslagen. Dat zei minister Mevlüt Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) in het Turkse parlement in Ankara.

‘We zijn op geen enkel Israëlisch verzoek ingegaan, omdat we Hamas niet als een terreurgroep beschouwen’, aldus Cavusoglu (foto).

Hij benadrukte zich juist in te spannen om Hamas, dat het bewind voert over de Gazastrook, door één deur te krijgen met de Palestijnse Autoriteit. Hamas onderhoudt een gespannen relatie met Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Israël zijn dit jaar volledig hersteld, na jaren van spanningen. Israël zou de nieuwe situatie aangrijpen om Hamas-leiders in Turkije uitgeleverd te krijgen en dat aan de Turkse president Erdogan hebben laten weten.

Voor Israël waren ‘concrete stappen van Turkije’ tegenover Hamas een belangrijke eis, eer de banden tussen Turkije en Israël ‘weer zouden kunnen groeien’. Turkije bleef echter voet bij stuk houden en lijkt haar zin te hebben gekregen.

Of dat onder Benjamin Netanyahu’s comeback nog zo zal blijven, is de vraag. Turkije heeft ‘Bibi’ nog niet gefeliciteerd met zijn Israëlische verkiezingswinst.

- Advertentie -