17.9 C
Amsterdam

Turkse basketballer aan islamitische leiders: ‘Kijk niet weg van Oeigoeren’

Lees meer

NBA-basketballer Enes Kanter roept in een video China op te stoppen met het onderdrukken en martelen van de islamitische Oeigoeren.

‘Er is een genocide aan de hand, op dit moment, terwijl ik deze boodschap vertel’, zegt Kanter. ‘Marteling, verkrachting, gedwongen abortussen en sterilisaties, het zonder reden vasthouden van mensen, het scheiden van families, concentratiekampen, politieke heropvoeding, dwangarbeid. Dit gebeurt nu allemaal met 1,8 miljoen Oeigoeren in de regio Xinjiang in het noordwesten van China.’

Kanter maakt zich sterk voor de Oeigoeren, die gediscrimineerd, vervolgd en onderdrukt worden, omdat ze blijven vasthouden aan hun religie, cultuur,  taal en geschiedenis. Kanter zegt dat Xinjiang veranderd is in een ‘openluchtgevangenis’ en een ‘politiestaat’.

Naast Oeigoeren worden ook andere islamitische minderheden, zoals de Kazachen en Tadzjiken, onderdrukt en in concentratiekampen gestopt, aldus Kantar, als ze een paspoort aanvragen om naar het buitenland te reizen, als ze een tekstberichtje sturen naar iemand in het buitenland, of gewoonweg omdat ze geloven in iets dat niet in lijn is met communistische ideologie.

Volgens Kanter pleegt China misdaden tegen de menselijkheid. Daarom roept de basketballer de wereld op om bij China protest aan te tekenen, zodat de Oeigoeren weer vrij zullen zijn.

Kanter hekelt islamitische landen die zwijgen over de misdaden die China pleegt, terwijl ‘mijn islamitische broeders en zusters worden vermoord, verkracht en gemarteld’. Hij noemt Imran Khan, de premier van Pakistan, de Saoedische koning Salman, kroonprins Mohammed bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

Kanter stelt dat zij geld belangrijker vinden dan mensenrechten, en feitelijk niet geven om mensen. Het is opmerkelijk dat de Turks-Amerikaanse basketballer de Turkse president Erdogan niet noemt, die ook zwijgt over de Oeigoeren. In Turkije is Kanter niet welkom, omdat hij sympathiseert met het gedachtegoed van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die door Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep van 2016.

Kanter hekelt ook islamitische atleten die zwijgen over de Chinese misdaden tegen de Oeigoeren. Hij sluit zijn video af met een oproep aan de Chinese leider Xi Jinping: ‘Sluit de slavenkampen, bevrijd de Oeigoeren, stop de genocide nu.’

- Advertentie -