14.7 C
Amsterdam

Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk vervolgd om ‘beledigen Atatürk’

Lees meer

Turkije is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar romanschrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. De reden: ‘belediging van de Turkse vlag en de nagedachtenis van Mustafa Kemal Atatürk’, de stichter van Turkije.

Volgens een advocaat uit Izmir, zou Pamuk in zijn nieuwste boek Veba geceleri (‘Nachten van de pest’) Atatürk hebben beledigd. Zijn vervolgingsverzoek was eerder door de rechtbank in Istanbul ongegrond verklaard, maar de advocaat ging in beroep dat tot een nieuw onderzoek heeft geleid. Pamuk zelf ontkent alle beschuldigingen.

De internationale persvrijheidsvereniging PEN eist dat het onderzoek zo snel mogelijk wordt stopgezet. ‘De Turkse autoriteiten hebben vaker strafrechtelijke lasterwetten gebruikt om mensen die zich uitspreken het zwijgen op te leggen, en deze zaak is geen uitzondering.’

Pamuk kreeg in 2006 de Nobelprijs voor de Literatuur. In 2005 werd hij al eerder vervolgd vanwege het beledigen van de ‘Turkse identiteit’. Dit gebeurde nadat hij in een interview had gezegd dat er ’dertigduizend Koerden en een miljoen Armeniërs’ zijn vermoord in Turkije en dat niemand, behalve hij, daarover durf te praten.

- Advertentie -