21.4 C
Amsterdam

Turkse Oeigoeren vrezen deportatie naar China in ruil voor coronavaccins

Lees meer

Oppositieleden in Turkije beschuldigen het regime ervan gevluchte Oeigoeren aan China uit te willen leveren in ruil voor extra coronavaccins. Dit meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press.

Tientallen miljoenen flesjes met beloofde Chinese vaccins zijn nog niet geleverd aan Turkije. Ondertussen heeft de Turkse politie de laatste maanden ongeveer vijftig Oeigoeren opgepakt en vastgezet in uitzettingscentra, zeggen advocaten. Dit is een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar.

Oppositiepolitici en Oeigoerse vluchtelingen in Turkije vrezen daarom dat Peking de vaccins als pressiemiddel gebruikt om een uitleveringsverdrag erdoor te krijgen. Het verdrag werd jaren geleden ondertekend, maar in december plotseling door China geratificeerd – en al deze maand nog aan het Turkse parlement kunnen worden voorgelegd.

Oeigoerse vluchtelingen vrezen dat het wetsvoorstel wet wordt. Dat zou namelijk betekent dat zij kunnen worden teruggestuurd naar een land waar opsluiting in een van de van de ‘heropvoedingskampen’  dreigt.

Meer dan een miljoen Oeigoeren en andere grotendeels islamitische minderheden zijn in gevangenissen en detentiekampen in China opgesloten. Amerika bestempelde onlangs het Chinese optreden in de westelijke provincie Xinjiang als genocide. China noemt dit een antiterreurmaatregel.

De verdenking van een geheime deal tussen Turkije en China rees toen de eerste zending van Chinese vaccins in december wekenlang werd tegengehouden. Turkse ambtenaren gaven de schuld aan vergunningsproblemen.

Maar nu merkt de CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, op dat China slechts een derde van de 30 miljoen doses heeft geleverd die het voor eind januari had beloofd. Turkije is grotendeels afhankelijk van het Chinese Sinovac-vaccin om zijn bevolking in te enten tegen het virus, dat zo’n 2,5 miljoen mensen heeft besmet en aan meer dan 26.000 mensen het leven heeft gekost.

‘Een dergelijke vertraging is niet normaal. Wij hebben voor deze vaccins betaald,’ zei CHP-parlementslid Yildirim Kaya. ‘Chanteert China Turkije?’

- Advertentie -