5.5 C
Amsterdam

Turkse oppositie smeedt verbond om ‘democratie te herstellen’

Lees meer

Zes Turkse oppositieleiders hebben gezworen de democratie in Turkije te willen herstellen. Ze willen het in 2018 ingevoerde presidentiële systeem, dat Erdogan veel macht geeft, beëindigen en de rechterlijke macht weer onafhankelijk maken. In 2023 zijn er verkiezingen.

Gisteren werd een 48-pagina’s tellende verklaring ondertekend door de leiders (foto, van links naar rechts) van de seculier-nationalistische CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, de liberale Partij voor Democratie en Vooruitgang (DEVA), de liberaal-conservatieve Democratische Partij (DP), de conservatieve Toekomst Partij (FP), seculier-nationalistisch Goede Partij (IYI) en de islamistische Gelukzaligheidspartij (SP)

Lieders Ali Babacan van DEBA en Ahmet Davutoglu van de FP waren in het verleden minister onder Erdogan, maar ze braken met de AKP vanwege politieke meningsverschillen. Volgens critici hebben zij en de andere vier oppositiepartijen niets gemeen, behalve hun verlangen naar het ‘oude Turkije’.

De pro-Koerdische partij HDP, de op één na grootste oppositiepartij in Turkije, heeft het document niet ondertekend. De HDP hangt een partijverbod boven het hoofd, vanwege vermeende banden met de PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat. Veel HDP-politici zitten nu in de gevangenis en democratisch verkozen HDP-burgemeesters in het overwegend Koerdische oosten van het land zijn vervangen door zetmannen van president Erdogan.

- Advertentie -