10.1 C
Amsterdam

Turkse oppositie in crisis vlak voor bekendmaken presidentskandidaat

Lees meer

De Turkse Goede Partij is weggelopen bij de Tafel van Zes, de verenigde oppositie tegen president Recep Tayyip Erdogan. Na een lijmpoging keerde de partij maandag toch weer terug in het oppositieblok. Hoogstwaarschijnlijk zullen de zes partijen Kemal Kilicdaroglu naar voren schuiven als gezamenlijke presidentskandidaat.

Dat meldt de Turkse nieuwszender NTV. De Goede Partij gaf dit weekend aan zich weer bij de Tafel van Zes aan te sluiten als er niet één presidentskandidaat komt, maar een ‘driemansformule’. Daarbij zijn Ekrem Imamoglu en Mansur Yavas, de burgemeesters van respectievelijk Istanbul en Ankara, kandidaten voor het vicepresidentschap onder Kiliçdaroglu.

De kandidatuur van Kiliçdaroglu, oudgediende van de seculiere partij CHP, was tot vorige week het grootste struikelblok voor de Goede Partij. Partijleider Meral Aksener wilde liever een andere CHP-kandidaat en noemde daarbij de namen van Imamoglu en Yavas. Nadat ze het oppositieblok verliet, sloot ze zich met haar partij daar maandag toch weer bij aan, meldt de nieuwssite Rudaw Turks.

De Tafel van Vijf reageerde dit weekend strijdlustig op het vertrek van Akseners Goede Partij: ‘Onze alliantie, waar alle segmenten van de samenleving in de breedste zin worden vertegenwoordigd, en die onze natie heeft gevestigd, is vastberaden om door te gaan in de ingeslagen weg met dezelfde principes en doelen van eerste dag.’

Ook verwees de coalitie naar de verwoestende aardbeving van 6 februari, vandaag precies een maand geleden: ‘Geen enkele ontwikkeling kan het lijden van ons volk doen vergeten vanwege de aardbeving en de zwakte van het overheidsoptreden dat dit lijden heeft veroorzaakt.’

De oppositie zei vorige week nog dat ze streeft naar een overwinning ‘zonder verliezers’. Of de kansen van de tegenstanders van Erdogan door alle gebeurtenissen zijn gegroeid of geslonken, is nog ongewis.

- Advertentie -