14.7 C
Amsterdam

Turkse oppositie voert campagne voor afschaffen presidentieel stelsel

Lees meer

De Turkse oppositiepartijen CHP en IYI willen na de verkiezingen van 2023 weer terug naar het aloude parlementaire systeem. Dit meldt de Turkse website Duvar.

Meral Aksener (foto, rechts), de leider van de seculier-nationalistische oppositiepartij IYI, wil zich niet kandidaat stellen als presidentskandidaat, maar als premierskandidaat.

Aksener wordt gesteund door Kemal Kilicdaroglu (foto links). Hij is de voorman van de eveneens seculiere CHP, de grootste oppositiepartij in Turkije. Hij noemt het ‘uiterst waardevol’ als Aksener premier zou worden.

CHP en IYI werken samen in de Nationale Alliantie, samen met twee kleinere partijen. Doel van deze alliantie is om met een gemeenschappelijke presidentskandidaat te komen, die het in 2023 zal opnemen tegen president Erdogan.

De pro-Koerdische partij HDP heeft zich niet aangesloten bij de Nationale Alliantie, vanwege meningsverschillen over de Koerdische kwestie. Kilicdaroglu zegt HDP-steun voor democratie en terugkeer naar het parlementaire systeem waardevol te zullen vinden.

- Advertentie -