14 C
Amsterdam

Turkse oppositieleider bepleit vervroegde verkiezingen

Lees meer

In de zuidelijke Turkse stad Mersin hield de seculiere oppositieleider Kemal Kilicdaroglu (CHP) een pleidooi om de verkiezingen van 2023 naar voren te halen. Hij wil zo snel mogelijk de macht overnemen om de ineenstortende Turkse economie te repareren, zegt hij.

‘Waar heeft het Turkije van de eenentwintigste eeuw dit aan verdiend? Als zelfs afgestudeerden met twee Masters op zak werkloos worden, wie is dan hiervoor verantwoordelijk?’ vroeg Kilicdaroglu (foto) zich af.

Alleen al in november verloor de Turkse munt 30 procent van haar waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor groeit de economie van Turkije op papier en ook is dit goed voor de Turkse concurrentiepositie, maar steeds meer inwoners beginnen Erdogans beleid in hun portemonnee te voelen.

Kilidaroglu belooft: ‘Er zal geen armoede zijn in dit land. Ik beloof dit aan de mensen van Mersin. Ik beloof dit aan het Turkse volk. Ik zal een einde maken aan de situatie waarin sommigen salarissen innen van vier, vijf of zes nullen terwijl miljoenen jongeren werkloos zijn.’

Kilicdaroglu’s pleidooi voor vervroegde verkiezingen komt op een opportuun moment. In de peilingen wordt zijn CHP steeds meer een geduchte concurrent voor de AKP.

De Turkse president Erdogan reageerde vanuit het zuidoostelijke Siirt, waar hij een AKP-bijeenkomst hield, op de bijeenkomst in Mersin. Die zou niet zo groot zijn ‘zoals wordt beweerd’, zei hij. Maar uit dronebeelden blijkt dat er juist wel duizenden mensen op CHP-bijeenkomst in Mersin zijn afgekomen.

Kiliçdaroglu is de laatste weken hard bezig om de oppositie bij elkaar te rapen. Daarbij wordt de samenwerking met onwaarschijnlijke bondgenoten, zoals de ultranationalistische Goede Partij, niet geschuwd.

De vervolgde journalist Can Dündar juicht de inspanningen van Kilicdaroglu toe, zei hij eerder in een interview met de Kanttekening. Maar er klinkt ook kritiek op deze verzoeningspoging. Deze zou met het oog op de verkiezingen gebeuren en zou niet fundamenteel de houding van Turkije tegenover minderheden aankaarten.

- Advertentie -