16.1 C
Amsterdam

Turkse oppositieleider: ‘Erdogan bereidt zich voor op vlucht uit Turkije’

Lees meer

De seculiere oppositieleider Kemal Kilicdaroglu (CHP) heeft in een videoboodschap de Turkse president en zijn familie beticht van het wegsluizen van geld naar de Verenigde Staten, als voorbereiding op een mogelijke vlucht uit Turkije.

Een mogelijke nederlaag bij de verkiezingen volgend jaar zou daarvoor de aanleiding zijn, schrijft de Turkse nieuwssite Duvar.

Kilicdaroglu zegt dat het ‘vluchtplan’ bestaat uit het overmaken van 60 miljoen euro naar een Amerikaans trustfonds via twee Turkse pro-regeringsstichtingen, waar de zoon en dochter van de president uitvoerende posities bekleden.

Kilicdaroglu: ‘Terwijl zij vluchtplannen maken, hebben wij geen ander vaderland. Wij gaan nergens heen, we zullen deze staat met elkaar opbouwen. Kop op, mijn volk! Je bestaat en verdient beter. Er zijn blije, vreedzame dagen in aantocht!’

De seculiere voorman stond ook stil bij de vraag waarom Erdogan voor de VS heeft gekozen. ‘Je zou namelijk verwachten dat mensen die het land in een Qatar hebben veranderd daarheen zouden gaan. Maar hij weet zelf ook dat er geen recht is in zulke landen. Ze denken dat ze kunnen schuilen achter de wetten van de VS.’

Erdogans AKP-partij beschuldigt Kilicdaroglu van smaad. Op de stichtingen zouden ‘niks aan te merken’ zijn; die zouden al hun activiteiten binnen de regels van de wet doen.

 

- Advertentie -