14.4 C
Amsterdam

Turkse oppositieleiders: ‘Wij zijn het echte nationalisme’

Lees meer

‘Wij zijn het echte nationalisme’ zegt de presidentskandidaat Kemal Kilicdaroglu (CHP) op het podium in Trabzon aan de Zwarte Zee. Hij is op verkiezingstournee. Aan zijn zijde staat de populaire burgemeester van Istanbul Ekrem Imamoglu, die uit deze stad vandaan komt.

Dat meldt de Turkse nieuwssite Duvar. ‘Ik weet dat er een krachtige ader van nationalisme loopt door Trabzon, en niemand moet zich vergissen, maar voor het echte nationalisme moet je bij ons wezen’, spreekt Kilicdaroglu. Die zou dan wel, voegt hij daar meteen aan toe, ‘een humanere vorm’ van nationalisme zijn, waarbij ‘niemand onderdrukt wordt en er ook geen onderdrukker is’.

Eerst kwam Imamoglu zelf in zijn thuisstad aan het woord. ‘Ik ben niet alleen gekomen’, zegt hij tegenover het publiek ‘thuis’ in Trabzon en vervolgt, ‘ik ben hier gekomen met de dertiende president van de Turkse republiek. We zullen winnen door ons te verenigen. Alles zal mooi worden. Er is een storm gaande op de Zwarte Zee, de storm van onze dertiende president Kemal Kilicdaroglu!’, zweepte hij het publiek op.

Intussen werden Koerdische burgers – die al sinds het ontstaan van de republiek het systemisch het slachtoffer Turks nationalisme zijn – in de westelijke steden Bodrum en Bursa aangevallen. Bouwwerkers in Bodrum en voetbalfans in Bursa. Ze zouden ‘te koop hebben gelopen met hun Koerdische identiteit’ en Koerdisch hebben gesproken, meldt DuvarDe daders zijn op dezelfde dag vrijgelaten.

- Advertentie -