22.6 C
Amsterdam

Turkse oppositiepartijen gaan afzonderlijk verkiezingen in

Lees meer

De Turks-nationalistische oppositiepartij IYI wil los van de seculiere oppositiepartij CHP meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 31 maart volgend jaar. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Dit kan slecht uitpakken voor de oppositie. Voor de regerende AKP is het met een verdeelde oppositie makkelijker om de grote steden Istanbul en Ankara te heroveren. In 2019 verloor de islamistische AKP die nog, na meer dan twee decennia Ankara en Istanbul te hebben bestierd, aan de seculiere CHP.

De woordvoerder van IYI Kürsad Zorlu heeft verklaard de lokale verkiezingen ‘onafhankelijk’ te zullen ingaan. ‘Niemand moet enige twijfels hebben, we zijn nog steeds tegen de regering die ons land naar de duisternis leidt. Toch kiezen we voor een derde weg en nemen hiermee de oproep van het volk om te waken voor onze nationale gevoeligheden serieus’, aldus Zorlu.

Het boterde al langer niet tussen de nationalistische IYI (afsplitsing van de extreemrechtse Grijze Wolven) en de seculiere CHP. Enkele maanden voor de landelijke verkiezingen dit jaar dreigde er al een schisma, die toen op het nippertje werd voorkomen. Het bleek verloren moeite, de coalitie van AKP en MHP (Grijze Wolven) won de verkiezingen. De nationalisten van IYI vinden dat de seculiere CHP te veel luistert naar Koerden en andere minderheden, zoals de alevieten.

- Advertentie -